Hallux valgus

Hallux valgus kallas det tillstånd där din stortå växer snett. Detta kan ge smärta, speciellt i trånga skor eller om inflammation uppstår.

Hallux valgus


En snedställd stortå heter hallux valgus och ger framförallt ont i fötterna. Det är mycket vanligt, det vanligaste problemet med fötterna bland vuxna, och är vanligare bland kvinnor än män.

Symptom på hallux valgus

Hallux valgus

Hallux valgus. Foto: Malmstajn, Wikimedia Commons

Hallux valgus utvecklas ganska långsamt, över tid, oftast under medelåldern. Till en början, när hallux valgus utvecklas, kan man se att framfoten börjar bli bredare. Det är först senare när tåleden börjar vinklas.

Det vanligaste symptomet vid hallux valgus är smärta. När stortån är snedvinklad blir också foten bredare eftersom leden mellan stortån och mellanfoten vinklas utåt. Det är därför också vanligt att personer med hallux valgus först söker vård för problemet för att de har svårt att hitta skor som passar.

Du kan också få en inflammation i slemsäcken runt leden vilket ökar smärtan tillfälligt. Hur ont det gör beror på hur sned tån är och vilken grad av inflammation du har. Vid belastning ökar smärtan.

I benämning kan ibland hallux valgus blandas ihop med hammartå, ett annat vanligt problem med fötterna. Hammartå är dock ett problem med tårna bredvid stortån som blir krökta. Du kan läsa mer om hammartå här.

Utredning

Om du tror att du har hallux valgus och smärtan inte går över ska du kontakta din vårdcentral för utredning. Därifrån kan du få en remiss till en ortoped och till röntgen.

Med röntgen kan man se om smärtan är orsakad av hallux valgus eller om det är artros som drabbar lederna. Artros eller hallux rigidus gör tålederna stela.

Orsak

Tidigare har trånga och smala skor alltid fått skulden till hallux valgus, men man vet inte om detta är den enda förklaringen. Det finns även en viss ärftlighet och fler kvinnor är drabbade. Däremot har man märkt att hallux valgus inte drabbar folk som lever barfota.

Går det att förebygga hallux valgus?

Det finns inte tydliga bevis för att trånga skor ligger bakom hallux valgus. Eftersom ärftlighet verkar spela in kan det ändå vara bra att tänka på sina skoval om man har familjemedlemmar som drabbats av fotproblemet för att förebygga att du själv drabbas.

Behandling och hjälpmedel

Skor

Det är viktigt att du använder breda skor så att du får tillräckligt med utrymme för foten. Det behöver inte betyda att du aldrig kan ha på dig smalare, trångare skor. Kanske har du ett par fina skor du vill ha på fest. Tänk då på att ta med dig finskorna till festen men ha på dig ett par bättre skor för resan dit och tillbaka. Då kan du ändå ha på dig skor du tycker är fina en stund.

Inlägg

Komplettera gärna dina breda skor med ett skoinlägg.

Många som har hallux valgus pronerar, alltså att du går lite mer med insidan av foten. Detta kan hjälpas med ett speciellt inlägg som lyfter fotvalvet.

Om du lider av hammartå, vilket också är vanligt vid hallux valgus, kan ett inlägg som kallas främre pelott hjälpa dig. Det är ett inlägg som lyfter valvet som bildas mellan stortån och lilltån.

Allra bäst är det om du går till en specialist där du får personliga inlägg efter dina fötter.

Avlastande hjälpmedel och skydd

Det finns också tryckavlastande hjälpmedel så som mjuka ringar av skumgummi. Vissa hjälpmedel kan också räta ut tån tillfälligt.

Huden på insidan av foten, på den del av framfoten som buktar ut, kan utsättas för stort tryck och skavsår mot skor. Det finns särskilda skavsårsplåster för hallux valgus för att skydda den delen av foten.

Tåspridare

Vid hallux valgus kan stortån börja lägga sig under den andra tån bredvid. På apoteket kan du köpa så kallade tåspridare. De förhindrar skavsår mellan tårna och kan lindra smärta.

Inflammationshämmande medel

Vid slemsäcksinflammation kan du dämpa inflammationen med hjälp av inflammationshämmande medel i tablettform men också i form av till exempel gel som går att stryka på utvärtes.

Operation

Om annan behandling inte gett resultat och du fortfarande har stora besvär kan du bli behandlad med operation.

Under operationen, då du är sövd med narkos, rätas felställningen ut och stortåbenet fixeras ofta med en skruv eller stift. Det finns dock flera olika sätt att operera detta tillstånd beroende på din ålder, funktionskrav och ledens utseende. Hela operationen tar runt 20-40 minuter.

Operationerna ger oftast gott resultat. Återfall förekommer även om det är ovanligt.

Rehabilitering efter operation och sjukskrivning

Hallux valgus efter operation

Ärr från operation för att räta ut hallux valgus, håller på att läka.

Efter operationen får du rekommendationen att hålla foten högt. Den kommer ha bandage i några veckor och du ska försöka undvika att belasta framfoten utan istället gå på utsidan av foten eller hälen när du måste. Annars ska du hålla foten i högläge så ofta du kan.

En stödstrumpa kan vara lämpligt i två månader efter operationen för att minska svullnad. Beroende på vad du har för arbete kan du bli sjukskriven mellan två till sex veckor. Efter tre veckor görs återbesök på sjukhuset för att ta bort stygnen.

Efter att stygnen tagits bort kan man börja träna, antingen själv eller med en sjukgymnast för att försiktigt öka belastning på benet och foten. Rehabiliteringstiden tar ungefär tre till fyra månader. Om du har opererats med mer moderna metoder slipper du gips efteråt och läkningstiden blir också mycket kortare.