Hälsporre

Har du ont under foten när du går eller står, eller speciellt på morgonen när du ställer dig upp från sängen? Då kan du ha drabbats av hälsporre som är en överbelastning av en sena i foten.


Hälsporre

Röntgenbild vid hälsporre, där man ser den lilla kalkpåbyggnaden som bildats. Foto: Lucien Monfils, Wikimedia Common

Vad är hälsporre?

Hälsporre är en överbelastning på senan som sitter under hälen. Hälsporre kallas även plantar fasciit.

Om du har dåliga skor och du går eller springer mycket kan en sena i hälen/hålfoten bli överbelastad. Vilket orsakar smärta.

Om detta sker så reagerar kroppen med att bilda en kalkpåpyggnad, som ett litet benutskott, i hälen för att skydda och avlasta. Kalkpåbyggnaden påminner utseendemässigt om en sporre på röntgen, varav namnet hälsporre.

Däremot är det inte i själva sporren som det gör ont, utan i senfästena.

Symptom på hälsporre

  • Smärta i hålfoten, rakt under hälen eller lite längre fram på undersidan av foten.
  • Smärtan är ofta värst på morgonen, när man ställer sig på fötterna första gången.
  • Smärtan avtar ofta när man gått en stund, när man börjat röra sig och komma igång. Andra får ont efter belastning.
  • Smärtan varierar mycket från person till person, vissa har lite problem när de är ute och joggar andra kan inte ställa sig på fötterna.

Misstänker du hälsporre och smärtan inte går över trots att du har bra skor och vilat från motion ska du gå till din vårdcentral.

Undersökning med röntgen

Benutskottet, eller själva hälsporren, syns på röntgen. Men röntgen behövs inte för att ställa diagnos. Hälsporren kommer som konsekvens av inflammation i hälsenan så man kan få diagnos utan att ha en synlig sporre. Friska personer kan också ha en synlig sporre. Då är det ett tecken på en tidigare skada som läkt ut.

En läkare som undersöker hälen kan trycka lätt på undersidan av hälen och mot mitten av foten för att märka om det är ömt. Läkaren behöver också utesluta att något är brutet i foten eller att en nerv har kommit i kläm.

Behandling av hälsporre

Hälsporre läker av sig självt med tiden och brukar vara helt borta inom ett eller ett par år. Under denna tid kan du tyvärr ha mycket besvär och smärta. Det finns inget sätt att snabbt och enkelt bota hälsporre men du kan göra mycket själv för att minska smärtan och påskynda läkningsprocessen.

Skor och inlägg är viktigast

Välj skor och inlägg som har ett hålfotsstöd och stöttar dina valv, har mjuka och sviktande sulor samt är stadiga för hälen.

Att byta ut dina skor är bland det viktigaste i behandling vid hälsporre. Det viktigaste är att skorna är stötdämpande. Inlägg ska vara avlastande för senan under hälen. Det är förmodligen så att personer med höga eller låga valv har högre risk att få hälsporre. Det är därför bra med skor eller inlägg som korrigerar antingen dina höga eller låga valv.

Det är alltid bäst att få inlägg utformade efter just dina fötter. Efter att du fått diagnosen hälsporre kan du få hjälp av en ortopedtekniker för att hitta rätt inlägg.

Gå inte barfota

Gå inte barfota eller i skor som inte ger tillräckligt med stöd. När du bara går omkring hemma kan det vara bra att ha ett par riktigt uppbyggda tofflor. Vissa strumpor har även bra kompression eller stöd för hälen som tillägg.

Vila och träning – 3 nyttiga förändringar

Hälsporre är en överbelastning på senan och kan orsakas av olika saker men har att göra med hur du rör på dig. Till exempel kan det vara tung belastning, hårt underlag, eller upprepade övningar som ger små skador på varandra över tid. Därför är det viktigt att se över din motion eller den träning du gör ofta för att minimera stress på hälsenan.

Du kan behöva vila från den träning som ger besvär. Ofta är det löpning, särskilt på hård underlag som asfalt.

Det är bra att byta till en annan träningsform som inte ger besvär, till exempel byta från löpning till simning. När besvären blivit bättre kan du långsamt växla tillbaka till den träningsform du tycker bäst om.

Du kan behöva träna på din löpteknik med en specialist för att förebygga skador i framtiden. Det gäller även andra  Hälsporre tar inte bara lång tid att komma över, det kan lätt drabba dig igen om du haft det en gång.

Stretching och sjukgymnastik

Hos sjukgymnasten kan du få behandling med bland annat övningar för stretchning som kan hjälpa och lindra besvären. En av de viktigaste övningarna är att stretcha de så kallade korta tåbörjarna.

Här hittar du tips på träning- och stretchövningar för dig med hälsporre.

Tejpning

Varför tejpar man? Tejpning fungerar genom att avlasta. Vid hälsporre gäller det att avlasta bindväven som går längs nästan hela undersidan av foten. Särskilt ska fästet under hälen stöttas upp.

När tejpar man? Tejpen är till hjälp när du börjar komma tillbaka till motion eller träning igen. Tejpen ska inte sitta på hela tiden, några dagar går bra. Därefter tar du bort tejpen, låter huden luftas i några dagar och tejpar igen.

Hur tejpar man? Det finns många metoder för att tejpa foten vid hälsporre. Men de flesta metoder bygger på samma generella princip.

  1. Lägg ett så kallat ankare, en lång tejpbit som går längs sidan av foten från stortån runt hälen till tilltån. Alla andra tejpbitar kommer börja och sluta längs denna remsa så att de fäster bra.
  2. Lägg en ganska lång remsa från baksidan av hälen rakt över hela undersidan av foten, nästan hela vägen fram till trampdynorna under framfoten.
  3. Tejpa tvärs över hälen med flera remsor så att hela hälen och mellanfoten är täckt.
  4. Avsluta med en till tejpning som den första för att täcka alla tejpfästen.

Hur hårt ska jag tejpa? Ju mer du tejpar och ju tajtare du drar åt desto stabilare blir tejpningen. Men du vill så klart inte tejpa så att du får dåligt blodflöde. Det kan även vara svårt att tejpa foten i en bra vinkel själv. Då är det bäst att ta hjälp via vården för att få rätt tejpning.

Läkemedel

Värktabletter och inflammationshämmande medicin kan användas för att lindra smärtan.

En behandling vid hälsporre är att ge sprutor med kortison in i senfästet i hälen. Det dämpar inflammation och smärta. Oftast behövs två eller tre sprutor men man bör inte göra fler behandlingar med kortison. Detta för att smärtlindringen ökar risken att du överbelastar foten igen och ger värre skador och besvär.

Stötvågsbehandling eller operation

Vid mycket svår hälsporre under lång tid kan stötvågsbehandling eller operation behövas.

Operation är ovanligt men man skär då av bindväven som täcker undersidan av foten och fäster i hälen. Det ger oftast bra effekt.

Stötvågsbehandling eller tryckvågsbehandling bearbetar vävnaden under foten. Det kan stimulera läkningsprocessen, motarbeta kalkuppbyggnad i senan och lindra smärta. Stötvågsbehandling är ett alternativ innan man går vidare till operation.