Hammartå

Hammartå är en krökt tå som fastnat i detta läge. Att det har blivit så kan bero på flera olika orsaker. Du kan behandla själv med egenvård, skydd och anpassade skor. Om du fortfarande har stora besvär krävs operation.


hammartåVad är hammartå?

Hammartå är en tå som är krökt och som inte kan rätas ut. Tån har böjts gradvis under en längre tid in i ett läge som den sedan fastnat i. Ofta är det pektån som är drabbad.

Symptom

Vid hammartå gör det ofta ont i lederna och ibland även över tåspetsen. Eftersom tån trycks upp mot skon kan det leda till rodnad, sår eller förhårdnader på tån.

Orsak

Det finns flera orsaker bakom hammartå. Det kan bero på ett sänkt främre fotvalv, att tån är längre än andra tår, trånga skor eller försämrad muskelfunktion.

Det är vanligt att man får hammartå i samband med hallux valgus, artrit eller artros.

Behandling och skydd

Särskilda inlägg med främre pelott kan få tån att ligga rakare. Det är även viktigt att skorna är rymliga och inte klämmer åt.

För att undvika och behandla förhårdnader kan fotbad, mjukgörande salva och en fil hjälpa. En fotterapeut kan också hjälpa dig.

En hammartå-operation.

En hammartå-operation. Foto: James C. Mutter

Operation

Om du har stora besvär trots anpassade skor kan du behöva en operation. Under operationen tas den stelnade leden bort och tån blir då något kortare men rakare. Alternativt så stelopereras leden.

Operationen görs under lokalbedövning och du får åka hem samma dag.

När bedövningen sedan släpper kan det göra ont, men detta brukar gå över med hjälp av smärtstillande medicin.

Du kan börja gå på foten direkt, men gärna inte långpromenader. När du ligger i soffan eller liknande får du gärna ha foten i högläge då det motverkar svullnad.

Efter två veckor kan stygnen tas bort. Om du blir sjukskriven och hur länge beror på vilken typ av arbete du har.