Knappt hälften av alla patienter får behandling för gikt

Gikt är en vanlig artristsjukdom som ökat betydligt de senaste tio åren. Men mindre än 50 procent med gikt får en förebyggande behandling, enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin.


Förekomsten av gikt i världen ligger på 2-3 procent av befolkningen och det finns studier från flera europeiska länder. Men varken i Sverige eller något annat nordiskt land har tidigare gjort någon studie om förekomsten av gikt. Inte förrän nu.

Röntgenbild som visar ett tydligt exempel på gikt i foten.

Röntgenbild som visar ett tydligt exempel på gikt i foten.

Den svenska studien vid Göteborgs universitet visar att gikt år 2012 förekom hos 1,8 procent av befolkningen i Västra Götalands-regionen med ett insjuknande på 190 fall per 100 000 personer per år.

– Vår studie visar också att gikt blev vanligare för varje år från 2005 till 2012, med en nästan 50-procentig ökning i nyinsjuknande under den tiden. Förebyggande behandling med uratsänkande läkemedel föreskrevs endast till 42 procent av patienterna med gikt år 2012, säger Mats Dehlin vid Sahlgrenska akademin och fortsätter:

– Det finns billig och effektiv behandling sedan många år tillbaka men den används i otillräcklig omfattning. Varför det är så håller vi nu på och undersöker.